English

Новости компании
Миссия
Логистический центр
Награды
Контакты
Вакансии

Поиск




Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Откуда Вы о нас узнали?


  

Новости компании

07.07.2017

Коріандр. Як вирощувати та захистити.

Коріандр посівний — однорічна трав'яниста рослина висотою 30-50 см. Його батьківщина — східне Середземномор'я. Здавна культивується в багатьох країнах. Ймовірно, коріандр є найдавнішою з відомих прянощів в історії людства.



Про нього згадується в Старому завіті і в древніх санскритських текстах. Вживали його древні греки і римляни, від яких він поширився по всій Європі. Коріандр цінувався не тільки як пряність і лікарська рослина, але і як добавка до вина. Його насіння були знайдені в стародавніх єгипетських гробницях.

В умовах сьогодення коріандр являється провідною ефіроолійною культурою.

В його насінні міститься від 0,8 до 1,6 % ефірної олії, головною складовою частиною якої є терпеновий спирт ліналоол (60 - 80 %), що є вихідним продуктом для синтезу ряду пахучих речовин із запахом лимона, троянди, фіалки, конвалії, цитронелолу, цитронелалю, іонону, метиліонану, іралії та ін., які використовуються в парфумерно-косметичній та харчовій промисловості. У насінні коріандру міститься також від 18 до 28 % жирної олії, яку використовують у миловарній і текстильній промисловості, а також у поліграфічному виробництві. Насіння коріандру застосовують у харчовій промисловості як пряну приправу при консервуванні риби, солінні огірків тощо. Шрот коріандру містить близь­ко 6 % жиру та до 30 % білків і використовується на корм худоби і птиці. Крім того коріандр являється чудовим медоносом.

На сьогоднішній день площа вирощування коріандру посівного у світі складає 300 -320 тис. га, в тому числі: близько 15 - 20 тис. га для отримання зеленої листкової маси; 0,5 - 1,0 тис. га для отримання коріння та 280 - 300 тис. га - плодів (рис 1).

Валовий збір насіння коріандру в світі становить близько 180–200 тис. т. В наш час цю культуру інтенсивно виробляють на африканському узбережжі Середземного моря, зокрема в Марокко та Єгипті, а також в Індії, Пакистані та країнах Європи. Провідними країнами - виробниками в Європі являються: Румунія, Болгарія, країни колишнього СРСР (на СРСР припадало близько 60 % світового виробництва), а також, Нідерланди та Польща. Коріандр вирощується на незначних площах в країнах Північної (Канада, США, Мексика) та Південної (Аргентина) Америки. Також його вирощують у західній частині Австралії, Ірані, Туреччині, Ізраїлі, Китаї, Бірмі і Таїланді (рис. 2).

Виробництво коріандру по окремих регіонах світу досить різниться. Офіційні дані (FAOSTAT, 2012) свідчать про те, що лідерами по виробництву коріандру є Марокко та Єгипет. Стабільну позицію займають Індія, Пакистан, Румунія, Болгарія. Незначними виробниками є країни Північної та Південної Америки, а також Австралія, Іран, Бірма, Китай, Таїланд, Ізраїль.

В Україну коріандр посівний завезений з Росії на початку ХІХ ст. та є провідною ефіроолійною культурою. Найбільш поширений у Запорізькій, Миколаївській, Кіровоградській областях. Середня врожайність насіння 12 - 15 ц/га.

Разом з цим, існує господарська проблема. Незнання чи небажання виробників дотримуватися елементів технології вирощування призводить до неправильно вирощеного, зібраного та неякісно доробленого коріандру, який темніє (окислюється), тому зменшується і його вартість.

Розглянемо детальніше що ж являє собою коріандр посівний та особливості його культивування.

Коріандр (кишнець, кинза) (Corian-drum sativum L.) — однорічна трав'яниста рослина родини селерових (Apiaceae). Плід — двосім'янка кулястої або яйцеподібної (2 - 5 мм в діаметрі) форми, складається з двох однонасінних напівплодиків. Кожний напівплодик має по два канальці, які містять ефірну олію.

У міру достигання плоди легко обсипаються і набувають приємного запаху. Маса 1000 насінин коріандру 5,5 - 8 г. Коріандр — перехреснозапильна рослина. Протягом вегетації проходить такі фази: сходи, розетки, стеблування, цвітіння і достигання. Вегетаційний період триває 80 - 120 днів. Коріандр середньо вибагливий до тепла. Насіння його проростає при 4 - 6 °С, дружні сходи з’являються при температурі не нижче 10 °С і витримують заморозки до мінус 8 - 10 °С. Підвищені температури в період вегетації зумовлюють зниження врожайності і вмісту олії в сировині. Потреба в ґрунтовій волозі в різні фази вегетації у коріандру неоднакова. Для набухання і проростання насіння поглинає воду, маса якої становить 120 - 125 % до його маси. В період від сходів до стеблування коріандр витрачає мало вологи і добре витримує ґрунтову посуху. Поглинання вологи збільшується на початку стеблування і досягає максимуму у фазі цвітіння. У фазі формування і достигання насіння витрата води поступово зменшується. Транспіраційний коефіцієнт становить близько 600. Коріандр належить до світлолюбних рослин довгого дня. При затіненні зменшується галуження рослин, знижується їх продуктивність.

Коріандр вибагливий до ґрунтів. Кращими для нього є ґрунти, з глибоким гумусовим шаром, доброю структурою, великим запасом поживних речовин, нейтральною реакцію ґрунтового розчину. Найкращими ґрунтами є чорноземи. Непридатні для вирощування важкі глинисті, піщані та солонцюваті ґрунти.

При врожаї 12-15 ц/га коріандр виносить із ґрунту 60 - 70 кг азоту, 16-17 кг фосфору і 40 - 60 кг калію. Близько 80 % цієї кількості поживних речовин засвоюється в період стеблування і цвітіння.

Найкращими попередниками є озимі зернові та зернобобові культури. Не слід розміщувати коріандр після культур, які пізно звільняють поля і виносять з ґрунту багато поживних речовин та вологи (соняшник, цукрові буряки).

Норма внесення мінеральних добрив становить N60-90; P60-90; K60-90. Вона змінюється залежно від типу ґрунту, попередника, рівня програмованого врожаю. Усю норму фосфорних і калійних добрив вносять під оранку, азотні - весною під культивацію.

При сівбі в рядки рекомендується вносити фосфор (Р10-20), якщо не застосовувались добрива для основного внесення.

Коріандр може висіватись підзимнім посівом на початку грудня і у такому випадку зимують сходи, що дає можливість культурі раніше почати вегетацію навесні, що підвищує врожайність на 25%. Коріандр добре зимує під снігом у наших умовах, однак при відсутності снігового покриву проростки витримують морози тільки до -10°С, а при більш низьких температурах посіви зріджуються або повністю гинуть.

Весняний посів коріандру проводять одночасно з ранніми ярими зерновими культурами в перші дні польових робіт. Сіють коріандр як суцільним, так і рядковим способом з міжряддями 45 см. Останній спосіб сівби дає дещо нижчу врожайність, проте дозволяє проводити міжрядний обробіток. При суцільній сівбі норма висіву сягає 2,5 млн. насінин на га, тобто 25-30 кг в залежності від маси 1000 насінин. При широкорядному посіві висівають 10-12 кг/га насіння.

Сіють протруєним насінням. Компанія Хімагромаркетинг рекомендує використовувати для обробки насіння препарати Стіракс (2,5 л/т) + Вітакс (0,5 л/т) що дає змогу захистити насіннєвий матеріал та рослини на ранніх фазах розвитку від ґрунтової інфекції та шкідників.

Коріандр характеризується повільним ростом на ранніх стадіях – сходи отримують через дві-три декади, а повноцінну розетку через 2 місяці після сівби. Тому особливу увагу слід приділити боротьбі з бур’янами, оскільки забур’яненість посівів може знизити врожайність насіння коріандру на 80%.

До сходів культури ми рекомендуємо застосовувати гербіциди: Позитив Плюс (3 л/га) та 2,4 Д Актив що дасть змогу ефективно контролювати широкий спектр одно та багаторічних дводольних бур’янів.

Під час вегетації культури в фазу 2-3 листка, при наявності другої хвилі дводольних бур’янів - Позитив Плюс (3 л/га) вносять повторно. Для знищення злакових бур’янів рекомендуємо застосовувати гербіциди Норвел (1,5 л/га) або Норвел Екстра (0,6 л/га), фазу 3-5 листків.

Для обмеження поширення та боротьби з хворобами (рамуляріозом, борошнистою росою, іржею) посіви доцільно обробляти фунгіцидним препаратом Універсал (0,3 л/га), який володіє профілактичною та лікувальною дією. При перевищенні шкідниками ЕПШ необхідно провести обробку інсектицидним препаратом Оперкот Акро (0,15 л/га), який забезпечить довготривалий захист культури від широкого спектру шкідників.

Плоди коріандру достигають неодночасно, крім того, вони обсипаються. Коріандр збирають роздільним способом на технічні цілі, коли достигає 30-40 % плодів і засохнуть листки. На насінних ділянках - при достиганні 60-70 % плодів. Висота зрізу 20-25 см. Коли вологість насіння знижується до 12-14%, валки підбирають і обмолочують зерновими комбайнами.

На посівах, де достигло 80-90 % плодів, застосовують пряме комбайнування.

При потребі застосовують десикацію посівів препаратом Дикват (1,5-2,0 л/га), що дає змогу підсушити вегетативну масу рослин і покращує якість збирання.

Насіння очищають, при потребі додатково просушують, щоб вологість під час зберігання не перевищувала 12-13 %.

Перевагою вирощування коріандру посівного в Україні є те, що ринок Європи зацікавлений у вітчизняній сировині. Представники іноземних компаній закуповують насіння на території України, в зв’язку з чим господарствам немає необхідності витрачатися на оформлення вантажу і транспортування за кордон.

В сьогоднішніх реаліях попит на коріандр зростає з року в рік і наша компанія бажає аграріям зайняти достойну нішу серед світових виробників даної продукції.




Комментарии:



Ваше имя:  
Введите Ваше сообщение:



Защита от автоматических сообщений:

Символы на картинке: 

Защита от автоматических сообщений

« Назад
Версия для печати
Copyright 2007 "Химагромаркетинг"
Тел./факс: (044) 550-2000
Разработка сайта AFT.RU

Наш адрес:
02160, Украина, г. Киев, пр. Воссоединения, 15