Горох

В Україні горох вирощують у всіх зонах, найбільше — в Лісостепу, 55% загальної площі, в Степу — 25%, решта — на Поліссі. Горох посівної є культурою чутливої ​​до надмірної засміченості посівів, його продуктивність за шкідливість бур’янів може знижуватися до 30-50% і більше.

У порівнянні з ранніми зерновими культурами, посіви гороху більше засмічені і мають певні відмінності видового складу бур’янів. Це насамперед перевага в агрофітоценозах частки злакових однорічних і ярих дводольних видів бур’янів з родини капустяних. В останні роки, у зв’язку з появою сучасних інтенсивних сортів гороху, стійких до вилягання і придатних для прямого комбайнування, проблема захисту цієї культури від бур’янів значно загострилася.

Бобові культури, також як і всі інші рослини, схильні до навали комах. Шкідники гороху, селячись величезними колоніями, можуть пошкодити врожай і повністю знищити посіви. Чи не меншої шкоди, ніж дорослі особини, наносять і гусениці комах. А здатність жуків виживати навіть при низьких температурах тільки погіршує становище.

Шкідливість хвороб на посівах гороху в останні роки помітно зросла. Останнім часом на полях гороху в умовах різних ґрунтово-кліматичних зон України все частіше зустрічаються захворювання фузаріозними кореневими гнилями, аскохітозом, іржею, сірою гниллю, борошнистою росою і бактеріозом.

Система захисту гороху