Соя

Соя — рослина з сімейства бобових, вважається однією з найдавніших рослин культивованих людством. Її батьківщиною вважаються країни Південно-східної Азії, де її вирощують понад п’ять тисяч років. А в даний час соя має широке розповсюдження — діапазон областей де можна зустріти плантації сої лежить в проміжку між 60 ° північної і південної широти. Її обробляють на всіх континентах за винятком Антарктиди.

Одним з найважливіших елементів успішного вирощування соєвих бобів є забезпечення всіх необхідних заходів захисту рослин від хвороб і шкідників. Останнім часом у зв’язку з розширенням географії ввезення насіннєвого матеріалу з інших регіонів і навіть країн, питання захисту посівів сої став більш актуальним ніж раніше, коли при виробництві сої не використовувалися ніякі препарати хімічного захисту рослин.

Хвороби і шкідники — одні з визначальних чинників, які обмежують реалізацію потенційної продуктивності сучасних сортів сої. В умовах зрошення особливе значення набуває вибір ефективних хімічних і біологічних препаратів захисту сої від бур’янів. Втрати врожаю зерна сої через ураження шкідливими організмами можуть перевищувати 30-40%. Рослини сої вражають близько 50 хвороб, з них понад 30 — грибних, 10 — бактеріальних і 6 — вірусних, які проявляються на різних фазах росту і розвитку рослин — від проростання до повної стиглості.

Система захисту сої