Соя або коротко про головне! | Himagro M

Соя або коротко про головне!

Відомо, що останнім часом вирощування сої стало високоприбутковою справою. Ще в давні віки її вирощування було однією з умов процвітання цивілізації. Батьківщиною сої науковці вважають Південно-Східну Азію. Поживні властивості цієї культури відкрили китайці, які віддавна використовують її як замінник м’ясних та молочних продуктів. В Україні сою почали вирощувати лише починаючи з 70 років ХІХ століття.

По своїх біологічних особливостях соя – культура мусонного клімату, має підвищенні вимоги до забезпечення вологою та теплом, потреба в останньому зростає від проростання насіння до сходів, а потім до цвітіння і формування насіння, під час дозрівання вимоги до температури дещо зменшуються. Насіння починає проростати при температурі 8-10 °C, проте при такій температурі сходи з’являються через 20-30 днів, при температурах 14-16 °C вище нуля — через 7-8 днів, а при 20-22 °C — вже через 4-5 днів. Підвищення середньодобової температури на початку вегетації до 24-25 °C призводить до деякого зниження процесів росту, а температура 35-37 °C негативно впливає на вегетативний розвиток культури, утворення кореневих бульбочок. Перед сівбою насіння сої, для кращої азотфіксації інокулюють біопрепаратом  на основі корисних бактерій Bradyrhizobium japonicumНітроген Т в нормі 0,2 кг на 100 кг насіння у формі змочуваного порошку або ж Нітроген Квік 0,4 л/100 кг насіння у формі розчинного концентрату. За декілька днів перед інокуляцією насіння протруюють фунгіцидами  – Тіабен Т (0,4 л/т), Стиракс (2 л/т), проти комплексу захворювань. Якщо зробите інокуляцію пізніше (за кілька днів до посіву)– бактерії почнуть активно розвиватися і насіння злипнеться,  що тим самим погіршить його висів. При інкрустації чи протруєнні насіння слід додавати в робочу суспензію чи емульсію мікроелемент Акселератор Молібден (0,5-0,8 кг/га), молібден активізує роботу бульбочкових бактерій та покращує засвоюваність азоту рослиною. Протруєння насіння фунгіцидами хоч і не є панацеєю, втім, вважається важливим і рентабельним агроприйомом при вирощуванні сої. Воно покращує проростання насіння за несприятливих умов і захищає сходи від ураження ґрунтовими патогенами (phytophthora, rhyzoctonia, fusarium), які особливо активізуються при прохолодних та/або вологих умовах на початку весни на початкових етапах розвитку культури. Сіють сою суцільним способом з шириною міжрядь близько 15 см. Рекомендована густота посіву становить 900-1000 тис. штук на гектар. Вагова норма коливається у межах  120-140 кг/га. Соя при цьому не галузиться, швидше росте і дозріває, що важливо для північних областей. Посіви із звуженими міжряддями і суцільні малі забезпечують середню врожайність 28-35 ц/га, що дає результат на 2-3 ц/га більше, ніж при широкорядних посівах.  Взагалі використання широкорядних посівів у всіх культурах має сенс, якщо в подальшому планується проводитись прополка.   

Необхідно також врахувати, що на перших етапах росту сої сильно розвивається коренева система, а ріст рослин сповільнений. Це зумовлює її низьку конкурентоспроможність у боротьбі з бур’янами. Тому одразу після сівби необхідно внести ґрунтові гербіциди Кратос (2,0-2,2 л/га), Авангард (2,4-2,6 л/га), Позитив Плюс (3,0-4,0 кг/га), Огородник (0,7 кг/га)  або ж їх бакову суміш – Позитив Плюс (2,0 л/га) + Авангард (1,5 л/га) + Огородник (0,4 кг/га) + адьювант Супер Скрін (0,15 л/га) який подовжить дію грунтових гербіцидів на 10-20 %. Саме ця бакова суміш забезпечить максимальний спектр захисту від однорічних злакових та дводольних бур’янів, на критичну для  сої фазу розвитку.

Кращими попередниками сої, при поверненні її на попереднє поле через 3-4 роки, є озимі (пшениця, ячмінь), ярі колосові, кукурудза, картопля, цукрові буряки. Не можна сіяти її після соняшнику, зернобобових, суданської та багаторічних бобових трав, які мають спільних шкідників та збудників хвороб. Уникати розміщення сої ближче 500-700м від лісосмуг з білою акацією, що забезпечує зниження пошкодження бобів акацієвою вогнівкою у 6-7 разів. В умовах півдня України доцільно вирощувати стійкі проти акацієвої вогнівки сорти.

Нижче на схемі показана пристосованість шкідників до стадій вегетації середньостиглих сортів сої та строки боротьби з ними.

Таблиця 1. Пристосованість шкідників до розвитку середньостиглого сорту сої

Таблиця 1. Пристосованість шкідників до розвитку середньостиглого сорту сої

Проти листогризучих шкідників (гусениць совок, п’ядунів, лучного метелика, жуків бульбочкових довгоносиків), проти сисних шкідників: тютюнового трипса клопів, кліщів компанія Хімагромаркетинг рекомендує інсектицид Фараон (1,0 л/га) або Оперкот Акро (0,15 л/га). Проти такого шкідника як павутинний кліщ який за лічені дні за сприятливих для нього умов може завдати значних втрат урожаю, пропонуємо спеціалізований акарицид Таурус (0,5-0,9 кг/га). Ці заходи входять в наступний крок при вирощуванні сої – догляд за посівами, який також включає внесення страхових гербіцидів Норвел (1,0-3,0 л/га) проти однорічних і багаторічних злакових бур’янів та проти однорічних і деяких багаторічних дводольних бур’янів гербіцид Оріон (0,01-0,0015 кг/га) або Протеже (1,5-2,5 л/га) проти однорічних дводольних бур’янів.

 

Рис 1. Звичайний павутинний кліщ (Tetranychus urticae Koch)

Рис 1. Звичайний павутинний кліщ (Tetranychus urticae Koch)

При вирощуванні сої за інтенсивною технологією дуже важливо впродовж вегетації рослин дотримуватися агротехнічних заходів. Розміщуючи цю культуру в сівозміні, необхідно враховувати конкурентноздатність її по відношенню до окремих видів бур’янів, які до того ж є резерваторами багатьох збудників хвороб таких як аскохітоз, пероноспороз, фомопсис, альтернаріоз та за сприятливих для розвитку хвороби умов біла та сіра гнилі. Всім добре відомо що хворобу легше застерегти ніж потім з нею боротися, проте якщо ознаки ураження все ж таки присутні на рослині вносьте Стробітек Мульті (0,6-1,0 л/га) – двокомпонентний фунгіцид захисної, лікувальної та викорінюючої дії з довготривалим захисним періодом дії або унікальну НОВИНКУ цього року від компанії Хімагромаркетинг препарат Жокей (0,5-0,7 л/га). У фермерських господарствах, що вирощують сою на насіннєві посіви і користуються препаратами компанії Хімагромаркетинг у системі захисту від хвороб також часто присутня бакова суміш Фитолекарь (0,5 л/га) + Доктор Кроп (0,5 л/га), що захистить Ваш урожай від вищезазначеного комплексу хвороб та збереже потенціал культури.

При вирощування сої за інтенсивною технологією особливу увагу приділяють живленню рослини як макро –  так і мікроелементами тому при внесенні страхових гербіцидів рекомендуємо вносити Акселератор Мікро 5 кг /га – який містить весь необхідних комплекс елементів як макро так і мікро. При обробці фунгіцидами Сульфомаг – 5 кг/га, Акселератор Гідро Бор – 1 л/га, Акселератор Мікро 1 кг/га та Акселератор Моно Цинк 1 кг/га.

Коли краще починати збір врожаю? Тоді, коли рослина набула коричневого кольору і стала сухою, в ній чути характерне «торохтіння» (зернина не прикріплена в бобі).  Для пришвидшення процесу дозрівання фермерські господарства часто практикують такий захід, як десикація Дикватом у нормі 2-3 л/га.  Вологість зерна при цьому стає  в межах від 13% до 15%, що є найкращою для збирання. Більш низька вологість призведе до втрат при збиранні, а вища потребуватиме додаткового сушіння. Важливим під час підготовки до збирання врожаю є налаштування комбайна. Тут варто звернути увагу на те, щоб використовувались якісні й гарно заточені ріжучі елементи; переконатись, що на жатці немає іржі; не використовувати жатки завеликих розмірів; впевнитись, що швидкість мотовила відрегульована; за необхідності встановити редуктор, щоб зменшити швидкість обертання молотильного барабана; встановити клавішні соломотряси для кукурудзи; слідкувати за швидкістю комбайна та висотою зрізу. З огляду всі перелічені вище нюанси, увага до компетентності комбайнера має бути відповідною, адже він за лічені хвилини може зруйнувати усі попередньо затрачені зусилля та спричинити величезні збитки.

Таким чином, якщо робити все правильно, то наприкінці сезону можна очікувати підвищення продуктивності й отримання якісної продукції.

 

Перейти до вмісту