Органічне землеробство в Європі – план збільшення на чверть. А що ж Україна?

Днями Єврокомісія презентувала «План дій з розвитку органічного виробництва, який передбачає використання до 2030 року 25% площ усіх сільськогосподарських земель для виробництва біопродуктів» – передає Укрінформ з посиланням на сайт Європейської комісії.
Цей план націлений на збільшення виробництва та споживання органічної продукції, досягнення 25% сільськогосподарських угідь під органічним землеробством до 2030 року, а також значне збільшення органічної аквакультури.
Відомо, що органічне виробництво приносить ряд переваг як для споживачів продукції, так і для сільгоспвиробників. Органічні поля мають на 30% більше біоти, ніж поля під звичайною технологією, в тваринництві це позначається на використанні високоякісних органічних кормів та меншому використанню антибіотиків, а фермери, які займаються органічним виробництвом – мають більш високі прибутки від такої продукції, адже вона сертифікована і спрямована на здорове споживання завдяки органічному логотипу ЄС (у нашій країні це логотип Органік Стандарт).
Даний план дій передбачає 23 кроки, які структуровані на 3 частини:
- збільшення споживання та популяризація органічних продуктів;
- збільшення виробництва такої продукції;
- подальше посилення стійкості сектору органічного виробництва відносно хімічної галузі конкурентній ниві із використанням синтетичної хімії;
В країнах Євросоюзу існують суттєві відмінності щодо частки сільськогосподарських угідь, які зараз використовуються для органічного виробництва – від 0,5% до понад 25%. Найбільше таких угідь в Австрії (26%). Близько 24,5 тис. (23%) австрійських фермерів займаються органічним виробництвом.
А що ж в Україні? Органічний ринок в Україні постійно розвивається. Завдяки розмірам країни (603 600 км², в тому числі 42,7 млн га сільськогосподарських земель (за даними Державної служби статистики України), географічному положенню, близькості до потенційних міжнародних покупців та поширеним родючим чорноземам, Україна має сприятливі умови для органічного сільського господарства.
За даними моніторингу, проведеного Мінекономіки, на початку 2020 року загальна площа сільськогосподарських земель з органічним статусом та перехідного періоду склала близько 468 тис. га (1,1 % від загальної площі земель сільськогосподарського призначення України). При цьому нараховувалось 617 операторів органічного ринку, з них 470 – сільськогосподарські виробники.
Кабінет Міністрів України 3 березня 2021 р. затвердив Постанову “Про затвердження Національної економічної стратегії на період до 2030 року”, де офіційно встановлено ціль щодо земель під органічним виробництвом (у відсотках).
Згідно з індикаторами стратегії планується досягти показника площі земель з органічним статусом до не менш як 3% загальної площі сільськогосподарських угідь України, що становить приблизно 1,3 млн га.
Тобто фактично за 10 років планується збільшення площі під органічним в три рази.
Ще один індикатор стратегії – збільшення експорту органічної продукції до 1 млрд доларів США до 2030 року.
Досить амбіційна мета, враховуючи, що за результатами 2019 року експорт органічної продукції з України становив близько 189 млн. доларів США. Фактично, уряд розраховує збільшити експорт органіки за 10 років в 5 разів, збільшивши площі під органічним виробництвом всього у 3 рази (за повідомлення порталу organicinfo.ua).
Сьогодні внутрішній споживчий ринок органічних продуктів в Україні продовжує розширюватись через основні мережі супермаркетів. Основними видами органічної продукції, яка виробляється в Україні є зернові культури, молоко та молочні продукти, крупи, м’ясо та м’ясні продукти, фрукти та овочі.
Вирощування сільськогосподарської продукції часто зводиться до використання синтетично виведених діючих речовин, тобто штучним хімічним елементам та з’єднанням, які при органічному виробництві використовувати заборонено. Гарним рішенням в такій ситуації, коли фермер хоче і зберегти та збільшити врожай культури, і покращити якість продукції є використання препаратів, які або мають сертифікат «Органік Стандарт» та дозволені при біологічному землеробстві, або мають в своєму складі лише біологічні складові, такі як корисні штами бактерій, мікоризні гриби тощо.
Компанія Хімагромаркетинг спільно із зарубіжними партнерами та аграріями України активно приймає участь в удосконаленні органічних технологій вирощування сільськогосподарських культур, шляхом впровадження мікробіологічних препаратів від найкращих європейських виробників, таких як Agrifutur, Bactiva, RHIZO-МІК UG.
Такі препарати, як Бактива, Бактолайв Сід, Ендоспор ДМ, Нітроген Квік, Нітроген Т – це інноваційні біопрепарати, основою виробництва яких є корисні мікроорганізми.
Бактива – це біологічне добриво з фунгіцидною дією. Бактива є біофунгіцидом, який попереджує загнивання коренів, що викликають фітопатогенні гриби, який містить в своєму складі корисні бактерії роду Bacillus spp., корисні гриби Trichoderma spp. та Pseudomonas fluorescens, вітаміни групи В, фульво- та амінокислоти. Використовується на зернових, технічних та зернобобових культурах, овочах, садах, ягідних культурах.
Бактолайв Сід – добриво на основі мікроорганізмів та NPK (N – 1%, P2О5 – 0,5%, K2О – 18%), органічна речовина – не менше 50% (Trichoderma harzianum, Bacillus spp.). Використовується здебільшого для передпосівної обробки насіння.
Ендоспор ДМ – унікальний ендомікоризний модифікатор та корисні бактерії для обробки насіння. Endospor DM, затверджений до використання в органічному сільському господарстві і має сертифікат «Органік Стандарт».
Нітроген Квік та Нітроген Т – це іннокулянти та регулятори росту рослин на основі азотфіксуючих бактерій Bradyrhizobium japonicum, які стимулюють природні ростові процеси, пов’язані з азотфіксацією, і дають можливість рослинам повністю реалізувати свій генетичний потенціал за рахунок підвищення азотного живлення. Різна препаративна форма препаратів – Нітроген Квік (розчинний концентрат), а Нітроген Т – порошок, що змочується – дають можливість аграріям самостійно обирати зручний для них тип обробітку насіння.
Тому, фахівці компанії «Хімагромаркетинг» рекомендують дані препарати до використання при органічному вирощуванні, гарантуючи при цьому значне покращення ростових процесів та розвитку рослин, більш раннє їх цвітіння, прибавку до врожаю більше 20% і зменшення витрат на виробництво, а найголовніше – безпечну, корисну та здорову кінцеву продукцію!