Кісточкові культури
Кісточкові культури – це велика група плодових дерев. До них відносять вишню, персик, сливу, абрикос, черешню, аличу. У всіх кісточкових культур є багато загального в характері росту та плодоношення, але вони суттєво відрізняються від зерняткових. Перша особливість полягає в тому, що кінцеві бруньки кісточкових культур завжди бувають ростовими, а плодові бруньки знаходяться в бічному положенні. Друга особливість – плодові бруньки кісточкових культур в більшості випадків є простими, або чистими. З них розвиваються лише репродуктивні частини, тобто квітки і плоди. Тому ділянку гілки, на якому було плодоношення, після цього оголюється.
Плоди кісточкових характеризуються високими смаковими достоїнствами, оптимальним поєднанням цукрів і органічних кислот. Більшість кісточкових мають високий вміст вітамінів. Плоди вживають не тільки у свіжому вигляді, вони є також цінною сировиною для консервної промисловості. Більшість кісточкових, за винятком персиків пізніх строків дозрівання, черешні та сливи-угорки, не витримують тривалого зберігання, малотранспортабельні і вимагають негайної переробки або реалізації.
В роки масового розмноження шкідників або спалахів хвороб врожаю наноситься істотна шкода і навіть може викликати загибель плодоносних дерев, а іноді й цілих масивів.
Для отримання стабільних врожаїв плодів високої якості слід преділити особливу увагу захисту кісточкового саду від хвороб і шкідників.