Зерняткові культури
В Україні вирощується близько 40 видів плодових і ягідних культур з різними характеристиками й якостями, різними строками цвітіння і плодоношення, плодами різних кольорів і смаків. В цих продуктах наявні корисні для людського організму цукри, органічні кислоти, мінеральні солі, вітаміни тощо.
В середньому плоди яблуні містять від 5 до 20 % цукрів, груші – 7-12 %, вишні – 8-15 %, сливи – 10-20 %, чорної смородини – 5-10 %, суниць – 4-8 %; органічних кислот: яблука – 0,3-1,5 %, вишні – 1,5-2,5 %, чорна смородина – 2,7-3,4 %. Також плодові мають велику кількість незамінних білків і жирів. У плодах і ягодах містяться різноманітні вітаміни – A, C, B1, B2, B6, P і PP. Наприклад, у плодах чорної смородини є до 350 мг% вітаміну C, в яблуках – 12-27 мг%, суницях – 35-95 мг%. Продукти садівництва споживають у свіжому вигляді і використовують як сировину для консервної та кондитерської промисловостей.
Плодові і ягідні культури поділяють на групи за ботанічними та виробничими ознаками, за типом надземної частини, за тривалістю життя тощо. У плодівництві ботанічний рід, що об’єднує групу близьких між собою видів, називають плодовою або ягідною культурою.
За ботанічними особливостями плодово-ягідні культури поділяють на такі групи:
1) зерняткові (яблуня, груша, айва);
2) кісточкові (вишня, черешня, слива, абрикос, персик, алича);
3) горіхоплідні ( волоський горіх, ліщина, фундук);
4) ягідні (суниці, малина, смородина, аґрус, порічки та ін.);
5) виноградні (виноград);
6) цитрусові (лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут).
Цим культурам великої шкоди завдають шкідливі організми (шкідники, хвороби тощо). Вони заселяють та пошкоджують усі частини рослин — корені, стебла, бруньки, листки, квітки й плоди, що призводить до значного ослаблення рослини, зниження продуктивності, погіршення якості врожаю або й повної загибелі рослин.